Bijgewerkt op 19 december 2017.

Welkom bij Hongarijemagazine.be, de Vlaamse versie van www.mostmagyarul.nl. Op deze webstek vindt u tal van eerder verschenen artikelen uit het kwartaaltijdschrift Most Magyarul! Hongarije Magazine. We trachten hier zoveel mogelijk artikelen te bundelen met Vlaams-Hongaarse inhoud. Maar er wordt nog aan gewerkt. Als voorbeeld alvast ons artikel over de 103-jarige Anna Béber.

Evenementen vindt u ook op onze evenementensite www.hongaarsconcert.nl.

 

Most Magyarul! Hongarije Magazine op YouTube

YouTube-kanaal Edwin van SchieRegelmatig plaatsen wij filmpjes van door ons georganiseerde evenementen in heden en verleden op YouTube. Neem eens een kijkje op ons YouTubekanaal. Ook van enkele evenementen van derden maakten wij een filmisch verslag.

In ons filmpje met Hongaarse muziekoptredens en andere podiumactiviteiten ziet u het verslag van ons jubileumevenement Most Magyarul! draait door op 3 juli 2016, precies 20 jaar na de lancering van Most Magyarul! Hongarije Magazine. Aan dit evenement deden diverse gasten uit Nederland en Hongarije deel: schrijvers, musici, zangeressen, de kookstaf en een theatergezelschap.

Ons verslag over dit leuke evenement vindt in het archief van onze Hongaarse concerten- en evenementensite.

 

Hongaarse evenementen in België

HungaroMania 25 februari 2018 Leuven

Info volgt in Most Magyarul! Hongarije Magazine, nr. 81, januari 2018. Intussen hier een kort overzicht van deze volle dag met alom Hongaarse voordrachten, muziek en een Hongaarse markt, waarbij ook Uitgeverij Hongarije Magazine en de Hongaarse School met tal van lesmaterialen, bladen e.a. aanwezig zal zijn.

OP het programma staan muzikale, literaire en historische lezingen, dans- en kookworkshops, concerten en er is een maaltijd inbegrepen in de entréeprijs van slechts € 12,- Inschrijven kan via op de landingspagina van de  website van HungaroMania.Most Magyarul! Hongarije Magazine in België

Bestel een proefnummer of een abonnement via ons mailformulier op onze Nederlandse site mostmagyarul.nl.

 

Herfstnummer 80 - 2017

Ons herfstnummer 80 is in de tweede helft van oktober verschenen. In dit nummer stond een uitgebreid artikel over de artiesten Flóra Tandi en Róbert Sinha, die op gloedvolle wijze de hoofdact neerzetten bij ons evenement Most Magyarul! draait door op 5 november 2017. Verder in dit nummer nieuws over andere leuke concerten, boeken, "ontdek je plekje" etc. De nieuwe site van uitgeverij Hongarije Magazine, www.hongaarseliteratuur.nl staat nu online. De site is nog niet heel erg gevuld, maar u kunt alvast een indruk krijgen wat er t.z.t. allemaal te lezen zal zijn.

Zomernummer 79 - 2017

Most Magyarul! Hongarije MagazineOns zomernummer 79 is dinsdag 25 juli verschenen. Wie nog wil opteren voor een goedkoop actie-abonnement voor dit nummer en de komende twee nummers van dit jaar betaalt slechts €12,- Adresgegevens opgeven uiterlijk zondag 30 juli! Dat kan via een e-mailtje aan de uitgeverij (info  apestaart  hongarijemagazine.nl) of via ons webformulier. Graag vermelden: Actie 12.

Hieronder de links naar waar wij in onze artikelen naar verwijzen:

Szigetvár

Szigetvár 1566: Een animatie van de Slag om Szigetvár in 1566:

Szigetvár, het Zrínyi-Szulejmán monument vanuit de lucht: az emlékmű felett drónnal.

De uitzending over de zoektocht naar het graf van sultan Szulejmán op de Nederlandse radio, met Jaap Scholten.

In Hongarije was er vorig jaar veel aandacht voor de slag. Hier een rockopera over het thema, met de zanger Sasvári Sándor, die in 2012 nog in Nederland was te horen.

Erdély - Transsylvanië

De link naar de historische geschiedenis van Hongarije en Transsylvanië uit 1761 op Google Books vindt u hier.

Hongaars Danshuis Utrecht

Ons filmverslag van het eerste danshuis nieuwe stijl - tevens afscheid van het aftredende bestuur.

Feestdag Hollandiai magyarok facebookcsoportja.

Filmverslag van het eerste bijeenkomstfeest van en voor de leden van deze facebookgroep.

 

Het voorjaarsnummer 78:

Begin mei 2017 is ons voorjaarsnummer 78 verschenen. Dit nummer is weer een zeer lezenswaardig nummer geworden met onderwerpen als Festivals in Hongarije, De erfenis van Trianon, schilder Vilmos Huszár en Fietsen langs de Donau.

 

Het winternummer 77:

Begin februari 2017 is ons winternummer 77 verschenen. Dit nummer is weer een zeer lezenswaardig nummer geworden met onderwerpen op het gebied van geschiedenis, toerisme, boeken, muziek, agenda, kroniek, zaken, taalpraatje en nieuwsBegin februari 2017 is ons winternummer 77 verschenen. Dit nummer is weer een zeer lezenswaardig nummer geworden met onderwerpen op het gebied van geschiedenis, toerisme, boeken, muziek, agenda, kroniek, zaken, taalpraatje eBegin februari 2017 is ons winternummer 77 verschenen. Dit nummer is weer een zeer lezenswaardig nummer geworden met onderwerpen op het gebied van geschiedenis, toerisme, boeken, muziek, agenda, kroniek, zaken, taalpraatje.

Hongaarse evenementen in België

HungaroMania 25 februari 2018 Leuven

Info volgt in Most Magyarul! Hongarije Magazine, nr. 81, januari 2018. En zie hierboven.


Most Magyarul! Hongarije Magazine in België

Bestel een proefnummer of een abonnement via ons mailformulier op onze Nederlandse site mostmagyarul.nl.

Wat geweest is (maar op 25 februari 2018 weer terug komt: HungaroMania, Leuven

In nummer 74 (voorjaar 2016) vond u een terugblik op de geweldige manifestatie Hungaromania, op 28 februari 2016 te Leuven, rond de Hongaarse taal, de cultuur van Hongarije en het land met een workshop voor docenten Hongaars, een lezing over de Hongaarse taal, een infomarkt en diverse concerten, waaronder dat van de Transsylvanische band Ego sum (heerlijke Hongaarse popliedjes) en Júlia Bucz (Bartók Ensemble en als duo met László Zsolt Pintér). Natuurlijk ontbraken Hongaars eten en Hongaarse wijn er niet. U kunt een kort filmpje bekijken van de cd-presentatie van Júlia Bucz en László Zsolt Pintér op ons YouTube-kanaal met tal van registraties en impressies van Hongaarse muziekevenementen en Hongaarse concerten in Nederland en België.

 

Hongaars Cultuurinstituut in Brussel

In het gebouw van de Culturele Dienst van de Hongaarse Ambassade te Brussel worden regelmatig concerten, voorstellingen en exposities georganiseerd. Tevens worden er door de Club van Hongaarse wetenschappers lezingen gehouden.

Hongaars Cultureel Instituut, Treurenbergstraat  10, Brussel
Tel: 00 32 (0)2 209 07 50
Bereikbaar per metro (Park of Centraal Station) of met buslijn 63 of tramlijn 92 - 93

 

 

Adverteren in Most Magyarul! Hongarije Magazine

U kunt adverteren in Most Magyarul! Hongarije Magazine met weer een grote verscheidenheid aan artikelen:  toerisme, cultuur, recensies, concertaankondigingen, kroniek, boeken etc. etc. U adverteert al voor € 75,- voor een kwartpagina. Soms hanteren wij lastminute-tarieven voor met name de achterzijde van ons magazine. Meer informatie over adverteren op onze Nederlandse site.

Toerisme Specials

Gelijktijdig met Most Magyarul! 58, 62, 66 (en 74 in april 2016)  verschenen onze Toerisme Specials met een aantal gesponsorde artikelen van Nederlandse en Belgische accomodatieverhuurders, vakantie-aanbieders en andere ondernemingen in Hongarije. Deze bijlages hadden een zeer grote oplages en een gratis verspreiding bij concerten, evenementen, via adverteerders en tal van andere plaatsen. Info over adverteren en advertorials in de special van 2017 vindt u hier (webformulier+contactinfo).

Toeristische kaart

Ook de door ons uitgegeven Toeristische kaart wordt in principe  toegestuurd aaan nieuwe abonnees. Hier vindt u informatie (op onze Nederlandse site) over de deelnemende campings, pensions en organisaties, die de kaart van 2014 mogelijk maakten.

Pensions, resorts, campings e.d. in Hongarije opgelet:
In 2017 verschijnt er een nieuwe editie van deze kaart. Organisaties en bedrijven kunnen zich nog aanmelden voor vermelding op deze kaart.  Een vermelding op de kaart met naam en plaatsgegevens plus een verwijzing met symbool op de kaartzijde kost € 50,- ex btw.  Een vermelding samen met een artikeltje (plm. max. 200 woorden) op de infozijde van de kaart kost slechts € 100,- ex btw.

Recente nummers van Most Magyarul! Hongarije Magazine

Over onze tijdschriften vindt u van elk nummer nieuws en headlines op de  Nederlandse site van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Vlaams-Hongaarse artikelen in zomernummer 2012 van Most Magyarul! Hongarije Magazine
Ons zomernummer 59 bevatte twee Belgisch-Hongaarse artikelen. Eerst zetten wij de in augustus 2012 honderd jaar geworden Anna (Anneke) van Rompay-Béber in het zonnetje. De Hongaarse tekst van dit artikel vindt u hier.  Daarbij een terugblik op lezingen en publikaties over het thema Kindertreinen uit de jaren '20.

Evenementen

Concerten, lezingen films, voorstellingen, feesten, exposities vindt u op onze aparte evenementensite www.hongaarsconcert.nl

 

 

 

 

Hongaars cultureel instituut Brussel

BALASSI INTÉZET
practical info
Hungarian Culture Brussels (HCB)10 Rue Treurenberg, 1000 Brussels
Tel: 00 32 (0)2 209 07 50
Bereikbaar per metro (Park ofCentraal Station) of met buslijn 63 of tramlijn 92 - 93.