Terug naar Fehérvárcsurgó

 

In 2000 werkte ik tijdens de zomervakantie in het kader van een vrijwilligersproject in het Károlyi-kasteel in Fehérvárcsurgó in het comitaat Fejér (zie Most Magyarul!, nr. 16, zomer 2001). Nu twaalf jaar later was ik er weer, maar nu met Agnes mijn echtgenote. Op zoek naar een hotel in de omgeving van Székesfehérvár kwamen wij verrassend via Booking.com uit bij het Károlyi-kastély in dit dorp, de beslissing was snel genomen, allebei nieuwsgierig naar wat er van was geworden.

Toen wij zondagavond 10 juni aankwamen was er rond het kasteel een drukte van auto's en mensen: het Budapest Festival Orchestra gaf in de grote zaal een concert. Van de buitenkant was het verschil al verbluffend met toen, de verveloze en beschadigde muren en het houtwerk waren nu volledig gerestaureerd, de hof tussen de beide vleugels was heraangelegd en de fontein spoot. Na een heerlijke wandeling rond het kasteel besloten wij naar onze kamer te gaan, prachtig ingericht. Wat een verschil met twaalf jaar geleden, toen sliep ik in een ruimte met betonnen vloer in een slaapzak op een matras.

Na het ontbijt de volgende morgen stond, zoals voor iedere gast, een rondleiding door het kasteel op het programma. Het was gravin Angelica Károlyi zelf die ons hartelijk, enigszins verbaasd, verwelkomde, dezelfde die destijds de coördinatie van de werkzaamheden tijdens het zomerkamp deed. Aan de hand van een aantal foto's die ik destijds had gemaakt gingen wij nu door de kamers, zalen en gangen, het resultaat van de restauratie en renovering was verbluffend. De boeken en tijdschriften uit de bibliotheek van de in Parijs wonende Hongaarse schrijver Ferenc Fejtő, die wij toen hadden uitgepakt, waren nu professioneel ondergebracht in de ruimte van het Centrum voor documentatie, onderzoek en opleiding gerelateerd aan Europa. Deze stichting organiseert o.a. conferenties, seminaries voor leraren, studenten en scholieren met betrekking tot het thema culturele erfenis en Europa.

In het hoofdgebouw, waar in de grote zaal het concert had plaats gevonden, was de oorspronkelijke  bibliotheekzaal opnieuw ingericht. Hier is nu de collectie genealogie ondergebracht, die de Maltezer Orde, waarvan graaf György Károlyi, de huidige bewoner ook lid is, van de vroegere eigenaar had gekocht.

 

Culturele ontmoetingscentra

Het hele project, een cultureel ontmoetingscentrum, was het doel van de oprichting in 1994 van de József Károlyi Stichting, die is genoemd naar de bouwheer van het huidige kasteel in 1844 in neo-classicistische stijl. De Hongaarse Staat is en blijft eigenaar van het gebouw maar heeft het gebruiksrecht overgedragen aan de stichting. Het project maakt deel uit van het Europese Netwerk van Culturele Ontmoetingscentra, gevestigd in Historische Monumenten, en is het enige in Hongarije.

Volgens het internationale concept van de Culturele ontmoetingscentra is de eerste prioriteit het behoud van het historisch belang van het monument. Er is ook deelname en een rol voor de adellijke familie in voorzien. Dat is de reden dat een gedeelte van het kasteel zal worden gebruikt voor de archieven van de familie Károlyi en expositieruimte over de bouw en de geschiedenis van het landgoed. Een gedeelte van het gebouw wordt bewoond door graaf György Károlyi, *1946, en zijn familie, die ook de taak hebben het centrum in Hongarije en in het buitenland te promoten.

 

In het U-vormige gebouw met een totale oppervlakte van 6.000 m2 zijn 120 kamers, zalen en andere ruimtes, maar nog niet alles is gerenoveerd, het hoofdgebouw en de linkervleugel, waar nu o.a.. het hotel en het restaurant zijn ondergebracht, zijn klaar en er wordt nog verder gewerkt. Er zijn nog bijgebouwen met een oppervlakte van 3.300 m2 met de mogelijkheid voor uitbreiding met 30 kamers en de stallen met boxen voor 8 paarden.

Het geheel ligt in een park van 40 ha, waarvoor plannen zijn voor herbeplanting en de vijver wacht ook nog op realisering.Het verwezenlijken en onderhouden van alles zal nog jaren duren en veel geld vragen, maar in de afgelopen twaalf jaar is al heel veel gebeurd.

Leo BOODE

Károlyi-kastély

Petöfi u. 2

8052 Fehérvárcsurgó

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.karolyi.org.hu

 

Het is ook mogelijk als bezoeker aan een rondleiding deel te nemen.