NIEUW: Nieuws over andere evenementen en de Hongaarse evenementen in Nederland vindt u op www.hongaarsconcert.nl.

 

Tentoonstelling 'Er riep een volk'  – Brussel,  9-25 november

Opening: 8 november 2016, 19.00 u. Balassi Instituut, Treurenbergstraat 10, Brussel

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Hongaarse Revolutie en Vrijheidsstrijd van 1956 organiseren de Ambassade van Hongarije te Brussel en de Culturele Dienst van de Ambassade van Hongarije (het Balassi Instituut) de tentoonstelling "Er riep een volk" (Sándor Márai) - Eerbetoon aan de Hongaarse revolutie van 1956 en de emigratie van Hongaren naar België.

Na de Hongaarse vrijheidsstrijd van 1956 moesten ongeveer tweehonderdduizend Hongaren hun land ontvluchten. Op verschillende plaatsen in de wereld vonden zij een nieuw thuis. Met deze tentoonstelling gedenken wij al die moedige revolutionairen en opstandelingen die vochten voor de vrijheid, maar ook de vluchtelingen die naar België kwamen en hier hun Hongaarse identiteit koesterden en hun liefde voor het vaderland doorgaven aan hun kinderen.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen. Het eerste deel is afkomstig van het Parlementsmuseum en brengt de belangrijkste gebeurtenissen van de Hongaarse revolutie en vrijheidsstrijd in beeld. Het tweede deel geeft een inkijkje in de Hongaarse emigratie naar België vanaf 1920 en laat zien hoe de Hongaarse emigranten en vluchtelingen inburgerden in de Belgische samenleving. Wij concentreren ons hierbij op de Hongaarse gemeenschappen in Brussel, Leuven, Luik en Namen. Een zeer bijzonder onderdeel van deze tentoonstelling wordt gevormd door de speciaal voor de expositie bij elkaar gebrachte voorwerpen, relikwieën en tastbare herinneringen afkomstig van de vluchtelingen van 1956. Zo ziet men de legendarische foto’s van vrijheidsstrijder László G. Sodró, die model stond voor de afbeelding van De Hongaarse Vrijheidsstrijder en die door Time Magazine werd uitverkoren als Man van het jaar 1956. Verder vindt men een stukje van het vroegere standbeeld van Stalin, voorts een koffer en kleding, die gebruikt zijn bij de vlucht, alsmede diverse documenten. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de verzamelde objecten. Aan de hand van deze voorwerpen komen herinneringen, individuele levens en spannende en gevaarlijke vluchtpogingen tot leven. Een aantal personen die materiaal beschikbaar stelden voor de tentoonstelling, zal zelf ook aanwezig zijn bij de opening.

Tijdens de opening wordt de film Laten we rustig spelen vertoond (regisseur Ferenc Török, taal: Frans), die een overzicht geeft van de aanloop naar de revolutie, de vrijheidsstrijd zelf en de gevolgen ervan.

De opening van de tentoonstelling wordt verricht door: Zoltán Nagy, ambassadeur van Hongarije in Brussel en Imre Keszei, Hongaarse vluchteling van 1956 en gepensioneerd informaticus, oud-student van de Faculteit Politieke en Sociale wetenschappen van de ULB.

Curatoren: namens het Parlementsmuseum: Dr. Gyula Kedves, hoofdadviseur en deskundige en Eszter Légrády, historica en museoloog.
Namens het Collegium Hungaricum Leuven: István Csonta, directeur.
Ontwerp en uitvoering: Studium Design: Enikő Tattay és Lajos Czeglédi

Informatie: http://www.brusszel.balassiintezet.hu/en/event/2016/11/04/19846-a-nation-shouted-honour-to-the-hungarian-revolution-of-1956-exhibition/

https://www.facebook.com/events/558114734382989/

Contact: Júlia Bucz, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , T: +32-2-209-0753, M: +32 493 31 3607

Het programma is mede mogelijk gemaakt door het Herdenkingscomité 60 jaar Hongaarse Revolutie en Vrijheidsstrijd van 1956.